Ce este NFC
Tehnologie

Ce este NFC

Iti apare iconita NFC pe ecranul telefonului, sau ai citit in specificatiile tehnice si nu stii ce este NFC sau ce inseamna NFC la telefon? Abrevierea provine de la Near Field Communication si reprezinta o tehnologie de tip RFID (Radio Frequency Identification).

Ce inseamna de fapt NFC

In termeni mai putini tehnici NFC inseamna un dispozitiv radio atasat carcasei telefonului mobil, care face posibila conexiunea dintre doua dispozitive prin simpla apropiere a acestora. Conexiunea se realizeaza doar la apropierea la cativa centimetri a celor doua dispozitive, fie ca vorbim de transferul de fisiere si fotografii intre doua smartphone-uri, de conectarea telefonului la un router sau alte tipuri de conexiuni.Ce este NFC

Avantajele acestei tehnologii sunt reprezentate de evitarea necesitatii cautarii dispozitivelor de imperecheat intr-o lista, de introducerea de coduri de securitate la conectare sau alte procese manuale enervante. Simpla aproiere a celor doua dispozitive va fi de ajuns pentru ca acestea sa creeze in mod automat conexiunea prin intermediul Bluetooth sau WIFI.

Cum se poate utiliza si ce este NFC

  • Plata la comercianti prin intermediul pay pass, pentru sume mai mici de 100 ron (limitare curenta pentru acest tip de plati). Pentru aceasta aveti nevoie de o aplicatie de genul Google Wallet sau una pusa la dispozitie de banca unde aveti conturi
  • Accesul in anumite cladiri pe baza de identificare electronica, de genul accesului in camera de hotel cu o cartela electronica prin atingere. Pentru aceasta va fi nevoie ca acel hotel sau institutie sa implementeze o aplicatie gestionata online
  • Automatizarea unor procese pe telefonul mobil. De exemplu, la intrarea intr-o sala de spectacole ar putea fi lipita pe usa de la intrare o eticheta electronica NFC care va seta automat telefonul mobil pe vibratii, pentru a nu deranja in timpul spectacolului. Orice alte automatizari sunt posibile: accesul online la o anumita adresa, instalarea unei aplicatii etc
  • Cea mai utila functie a NFC ar putea fi crearea unei conexiuni Wifi sau Bluetooth cu alte dispozitive. Este de ajuns sa apropiati smartphoneul de routerul Wifi pentru a avea acces in retea, fara sa mai fie necesara alegerea SSID-ul si introducerea unei parole. Desigur ca si celalalt dispozitiv cu care se face conexiunea trebuie sa aiba aceasta tehnologie

Aud deseori intrebarea ce este NFC sau ce inseamna NFC la telefon si incerc prin articolul de mai sus sa ofer raspunsuri celor interesati de aceasta tehnologie sau celor foar interesati de iconita de pe ecranul telefonului.

Distanta de operare pentru dispozitivele compatibile NFC este cuprinsă între 4 și 20 de centimetri. Datorită acestei cerințe de proximitate, tehnologia NFC este inerent mai sigură decât alte protocoale de comunicații și este adecvată pentru utilizare într-o varietate de setări, oferind producătorilor o oportunitate majoră de a dezvolta noi produse bazate pe NFC. Mai jos sunt cinci locuri în care experții cred că tehnologia NFC va fi implementata probabil in viitorul apropiat:

  1. Locul de muncă

Cu dispozitivele NFC, persoanele pot distribui documente importante colegilor lor, evitând nevoia de a imprima copii pe hârtie înainte de o întâlnire. Și atunci când are loc o prezentare în sala de conferințe, o etichetă NFC activată poziționată în partea din față a camerei ar putea lansa o aplicație pentru a controla afișajul proiectorului.

  1. Aeroporturi

Documentele de călătorie ar putea fi stocate pe dispozitive compatibile cu NFC și prezentate într-o manieră simplă, în timp ce pasagerii trec prin filtrele de securitate sau ajung la poarta terminalului. De fapt, unele companii aeriene experimentează deja bilete de îmbarcare electronice pe smartphone-uri compatibile NFC pentru scanare și procesare mai eficiente.

  1. Spitale

Asistența medicală este unul dintre cele mai promițătoare domenii pentru tehnologiile NFC. Etichetele compatibile cu NFC pot face mai ușor pentru pacienți check-in-ul pentru examinări și reînnoirea prescripțiilor. În plus, etichetele de diagnostic NFC ar putea monitoriza semnele vitale ale unui pacient și ar putea împărtăși aceste informații direct furnizorilor de asistență medicală.

  1. Magazine

Înainte ca clienții să ajungă la terminalele de plată cu NFC, tehnologia poate ajuta consumatorii să afle instantaneu informațiile despre produs și specificațiile de pe afișajele de la punctul de vânzare. În plus, etichetele NFC emise clienților frecvenți pot fi folosite pentru a colecta date de cumpărături și a stimula achizițiile.

  1. Școli

Unele instituții de învățământ superior au implementat deja sisteme de identificare bazate pe NFC, oferind studenților acces la clădiri și permițându-le să plătească pentru mese. Aplicațiile mai avansate ar putea permite studenților și cadrelor didactice să acceseze computerele și alte dispozitive care conțin informații academice private sau confidențiale.

Sursa: https://www.ul.com/news/5-places-where-nfc-technology-will-go-next

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *