Senzor de proximitate
Tehnologie

Senzor de proximitate

Dupa cum spune si denumirea, un senzor de proximitate este folosit pentru a detecta proximitatea, adica distanta pana la un obiect. In cazul telefoanelor mobile, senzorul de proximitate are rolul de a detecta momentul cand telefonul este dus la ureche. In acest caz comanda display-ului sa se inchida pentru a face economie de energie si pentru a evita actionarea din greseala a ecranului tactil in timpul convorbirii.

senzor de proximitate

Cum functioneaza senzorul de proximitate

Cele mai utilizate tehnologii pentru senzorul de proximitate sunt cele bazate pe lumina infrarosie, metoda utilizata si de telecomanda televizorului.

Smartphone-urile sunt dotate cu un led infrarosu care se aprinde cu o anumita frecventa atunci cand este initiat un apel, iar langa acesta se afla o dioda fotosensibila care masoara reflexia luminii infrarosii emise de led. Atunci cand reflexia este puternica inseamna ca un obiect (de obicei urechea utilizatorului) este lipit de telefon, moment in care se comanda dezactivarea display-ului. Puteti incerca punand degetul pe acest senzor in timpul unui apel, veti observa inchiderea ecranului. Senzorul este amplasat langa difuzorul telefonului mobil, acela fiind locul care se va apropia de urechea utilizatorului in timpul apelului.