3G vs 4G
Tehnologie,  Versus

Viteza internet mobil 3G vs 4G

Dupa aparitia standardului de transfer de date 4G, automat a intervenit si curiozitatea comparatiei 3G vs 4G. Cat de bun este 4G versus generatia anterioara?

Viteza internetului mobil depinde de capacitatea telefonului mobil de a transmite si receptiona pachetele de date, bineinteles cu sustinerea retelei mobile oferite de operatorul de telefonie.

Standardul 3G de viteza a conexiunii de date mobile a fost implementat in anul 1998, dar pentru clientii operatorilor de telefonie mobila a fost disponibil un pic mai tarziu. Litera G provine de la termenul „generation”, iar cifra identifica evolutia acestei tehnologii.

Trebuie spus faptul ca tehnologia initiala, adica generatia 1G a fost inventata in anul 1982 si din acel moment evolueaza si isi dezvolta in continuu viteza de transfer.

Am facut un mic grafic pentru a evidentia vitezele teoretice si cele reale pe care orice detinator de telefon mobil tip smartphone ar trebui sa le obtina intr-o zona cu acoperire buna.

Evolutia de la 3G si pana la 4G

Standardul 3G a avut numeroase imbunatatiri de la prima aparitie in zona comerciala si pana la implementarea 4G. Aceste dezvoltari ulterioare sunt cunoscute ca 3.5G, apoi 3.75G, 3G+HSPA, pornind de la viteze de download de 0.2Mb/s pentru prima generatie 3G si ajungand la 7.2Mb/s cu putin timp inainte de aparitia pe piata a standardului 4G.

3Gvs4G_comparatie

Informatiile sunt culese din acest test, dar vitezele teoretice le-am luat din declaratiile Vodafone. Vitezele reale depind desigur de multe variabile: telefon mobil, acoperirea retelei de telefonie mobila, aplicatia de masurare etc.

Daca doriti sa testati viteza internetului, adica o lipta 3G+ vs 4G de pe mobil, puteti instala aplicatia de pe Ookla Speedtest Mobile Apps de Android, IOS sau Windows Mobile.

La o utilizare normala a internetului pe telefonul mobil, tableta sau laptop, viteza de download 4G este greu de deosebit de conexiunea printr-un modem de cablu, ceea ce inseamna ca limitarea in prezent provine exclusiv de la traficul inclus in abonamentul de telefonie mobila. La viteze 4G vizualizarea unor streamuri video de calitate inalta nu mai este o problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *