giroscop telefon
Tehnologie

Giroscop, ce este si ce face pentru telefon

Un senzor giroscop, împreună cu accelerometrul, ajută telefonul să înțeleagă modul în care este orientat aparatul, oferind un nivel suplimentar de precizie in identificarea poziției. Pe baza acestui senzor sunt create acele sfere foto în 360 de grade.

Ori de câte ori jucați un joc de curse pe telefon și înclinați ecranul pentru a direcționa, giroscopul simte ceea ce faceți, deoarece aplicați doar viraje mici pe telefon și nu deplasați de fapt prin spațiu.

Groscopul nu este un dispozitiv construit exclusiv pentru telefoane. Aceste echipamente sunt utilizate în industria aeronautică pentru a determina altitudinea și poziția. Sunt utilizate și pentru a menține camerele video poziționate optim atunci când aeronava iși schimbă pozitia.

giroscop telefon

Tehnologia unui giroscop din telefonul mobil

Giroscopele din interiorul telefoanelor nu folosesc roți și gimbale precum cele tradiționale, mecanice, în schimb sunt giroscopuri MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems), o versiune mai mică a conceptului încorporat pe o placă electronică care se poate încadra în interiorul unui telefon.

Prima dată când giroscopurile MEMS au lovit-o cu adevărat, a fost cu iPhone 4 în 2010. În acel moment, a fost incredibil de inedit să existe un telefon care să poată detecta orientarea cu o asemenea acuratețe – în zilele noastre a devenit ceva banal.

Giroscopul este utilizat in multe gadgeturi in prezent, printre care drone, elicoptere, smartwatch-uri si altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *